Odkryj Karpatkę na nowo! - Orkiszowy Tort Karpatkowy
Karpatka jest ciastem idealnym. Urzeka delikatnym, pofalowanym ciastem i słodkim, rozpływającym się w ustach kremem. Jest wspaniała zarówno latem – podawana schłodzona niczym lody, jak i zimą do gorącej kawy lub herbaty. Mimo że nie jest najłatwiejszym ciastem do wykonania, warto podjąć trud jej upieczenia ot tak… prosto z serca. Jej wyborny smak i walory wizualne wynagrodzą każdą chwilę spędzoną w kuchni! Zainspiruj się przepisem na Orkiszowy Tort Karpatkowy. Wystarczy szczypta fantazji, aby odkryć smak tradycyjnej karpatki na nowo.
2016-09-14, 12:53

Orkiszowy Tort Karpatkowy

Ciasto:

  • 1 opakowanie Karpatki Delecta
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)

 

Nadzienie:

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 250 g czerwonych porzeczek
  • 50 g cukru

 

 

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj ciasto według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i podziel je na 3 części. Do wypieku 3 cienkich blatów użyj tortownicy o średnicy 23 cm.

Zawartość torebki z kremem wymieszaj z 200 ml mleka, a pozostałą część mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek i chwilę gotuj całość, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Ostudź krem, a następnie zmiksuj go dodając porcjami miękki tłuszcz.

Umyte porzeczki zasyp cukrem i gotuj do momentu odparowania nadmiaru płynu. Następnie je zblenduj. Tak przygotowane owoce dodatkowo przetrzyj przez sitko, aby uzyskać gęsty, gładki mus.

Na pierwszą warstwę wystudzonego ciasta wyłóż połowę przygotowanego kremu i połowę musu porzeczkowego. Nałóż drugi blat ciasta i powtórz czynność z kremem i musem. Na ostatniej, wierzchniej warstwie karpatki rozprowadź pozostały krem i owoce do dekoracji tortu.

 

Życzymy udanych wypieków!  Pamiętaj… w pieczeniu najbardziej ceni się szczere intencje.

Piecz śmiało dla innych… ot tak… prosto z serca.

KONTAKT / AUTOR
Katarzyna Pińkowska
Account Executive
Kolterman Media Communications
505 14 14 19
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015.  Dla dziennikarzy