Wiosenne wypieki – Ptysie kawowe
Mimo że pogoda za oknem daleka jest od wymarzonej, już sama myśl o nadejściu upragnionej wiosny napawa optymizmem i chęcią do kulinarnych eksperymentów.
2017-03-21, 14:51

Tym bardziej warto uczcić tę wyjątkową okazję. Jak? Oczywiście pysznym wypiekiem, przygotowanym ot tak… prosto z serca - na przykład szybkimi, kawowymi ptysiami. Oryginalne połączenie smaku kremu Karpatka i aromatycznej kawy zbożowej z pewnością zaskoczy wszystkich domowników.

 

 

Ptysie kawowe

 

Składniki:

 

Ciasto: 

  • 1 opakowanie Ciasta Karpatka Delecta
  • 125 g masła
  • 250 ml mocnej kawy zbożowej Anatol
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)

 

Nadzienie:

  • 4 gruszki
  • 1 litr soku z czarnej porzeczki
  • 500 ml mleka
  • 4 torebki kawy zbożowej Anatol
  • 4 łyżki masła

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na karpatkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamieniając wodę na napar z kawy zbożowej. Piecz je na płaskiej blaszce z wyposażenia piekarnika w temp. 220oC przez 25−30 minut. Po upieczeniu, wytnij kółka za pomocą obręczy – po 2 na jedno ciastko.
  2. Obierz gruszki ze skórki, przekrój je na połówki i gotuję na małym ogniu w soku z czarnej porzeczki przez ok. 20 minut. Całość odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  3. Przyrządź kawę zbożową na bazie mleka. Zawartość torebki z kremem wymieszaj w 1/3 porcji mleka, a resztę zagotuj. Do gotującego się mleka wlej krem, wymieszaj i ostudź. Miksuj chłodny krem, dodając do niego 4 łyżki masła.
  4. Upieczone ptysie nadziej kremem i przełóż gruszkami. Udekoruj cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Więcej przepisów na wielkanocne wypieki znajduje się na www.delektujemy.pl

Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.