Strrrasznie dobre halloweenowe babeczki z duszkami
Wieczór z duchami? Dlaczego nie! Każdy dzień jest dobrą okazją do świetnej zabawy z przymrużeniem oka. Jeśli jeszcze nie zdecydowałaś czy świętować Halloween czy nie, może nasz przepis na strrrasznie dobre babeczki dyniowe Cię przekona? Bądź gotowa, gdy wieczorem 31 października do Twoich drzwi zastuka gromada dzieci w upiornych kostiumach, by głośnym okrzykiem „cukierek albo psikus!” domagać się słodyczy. Babeczki z duszkami z pewnością wywołają uśmiech nie tylko na małych buziach.
2017-10-27, 14:55

Halloweenowe babeczki z duszkami

źródło: delektujemy.pl

Składniki

Ciasto

  • 1 opakowanie Babeczek Dyniowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 g (ok. 150 ml) jogurtu naturalnego 2% tł. lub naturalnego jogurtu greckiego 10% tł.
  • 100 ml oleju, np. kokosowego

Nadzienie

  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
  • 120 ml soku z pomarańczy
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • starty na tarce kawałek 1 cm imbiru lub pół łyżeczki suszonego imbiru

Krem bezowy

Sposób przygotowania:

Aby przygotować nadzienie pomarańczowo-imbirowe, w małym rondelku wymieszaj skórkę z  pomarańczy z sokiem, imbirem i mąką ziemniaczaną.  Postaw na małym ogniu i ciągle mieszając gotuj 5 minut, aż zgęstnieje.

Nastaw piekarnik na temp. 180ºC (bez termoobiegu).

Babeczki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powoli rozpuszczaj olej kokosowy w rondelku, aż stanie się płynny. Możesz użyć także innego oleju roślinnego, np. rzepakowego. Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj jogurt i olej, wsyp zawartość torebki z ciastem i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji (ok. 1 min).

Do 12 foremek nałóż po 1 łyżce ciasta. Łyżeczką nałóż pomarańczowe nadzienie i przykryj jeszcze połową łyżki ciasta. Natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20−25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.

Gdy babeczki stygną, przygotuj krem bezowy. Do misy wlej białka, wsyp cukier i mieszaj rózgą, aby składniki się połączyły. Następnie misę z jej zawartością postaw na garnku z lekko wrzącą wodą i podgrzewaj nadal mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, a kryształki cukru przestaną być wyczuwalne, misę ściągnij z garnka i od razu zacznij ubijać mikserem. Ubijaj przez 5 minut, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Otrzymaną masę przełóż do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wyciskaj duszki na wierzchu każdej wystudzonej babeczki.

Dekoruj małymi kawałkami posypki, robiąc duszkom oczy.

Więcej przepisów na wypieki i desery prosto z serca znajdziesz na www.delektujemy.pl.

KONTAKT / AUTOR
Agnieszka Rudek
Account Manager
Kolterman Media Communications
510 081 203
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.