Jak podziękować dziadkom?
Filip dla dziadka narysowałby ptaka i zombiaka, a dla babci…pampucha - pysznego i bardzo puchatego. A Ty jaki masz pomysł, by podziękować dziadkom za ich czułość, opiekę i troskę? Najlepiej, powiedz to na słodko…
2018-01-18, 12:47

Dla dzieci wyrażanie emocji jest naturalne. Spontanicznie mówią, co czują i myślą. Rzeczywistość postrzegają przez pryzmat doświadczeń i obserwacji, a ich wnioski potrafią zaskoczyć, rozśmieszyć, ale i skłonić do zadumy. Z okazji Dnia Babci i Dziadka Delecta zadała sześciorgu dzieciom „trudne pytania” o świat rodziców i dziadków. Zobacz, co odpowiedziały rezolutne maluchyhttps://delektujemy.pl/dzien-babci-dziadka/

Jeśli rysowanie laurek nigdy nie było twoją najmocniejszą stroną, podaruj dziadkom… swój czas i uwagę. Zatrzymaj się na chwilę, wyłącz telefon i skup na rozmowie z najbliższymi. Przygotuj coś pysznego i wpadnij do babci na podwieczorek z filiżanką kawy i mnóstwem rodzinnych wspomnień. Przecież nikt tak dobrze, jak dziadek nie pamięta twoich wybryków z dzieciństwa! Czas płynie nieubłaganie, dlatego zadbaj, by zachować w pamięci jak najwięcej bezcennych, wspólnych chwil.

P.S. Jeśli do samego początku zastanawiasz się, cóż to za „pampuchy” narysowałby Filip wyjaśniamy, że chodzi o pyszne, drożdżowe bułeczki na parze, które są specjalnością jego babci, a mogą być także Twoją! Podajemy przepis:

Pampuchy babci Filipa

Składniki

500 g mąki pszennej

½ łyżeczki soli

3 łyżki cukru

4-5 g drożdży Delecta

350 – 360 ml ciepłego mleka

2 łyżki oliwy

Mąkę pszenną przesiej przez sito i wymieszaj z solą, cukrem, suchymi drożdżami, mlekiem i oliwą. Ciasto wyrabiaj aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie przełóż je do naoliwionej misy i pozostaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 15 równych części i uformuj z każdej średniej wielkości bułeczki. Ułóż je na blacie wysypanym mąką, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 10-15 minut. W międzyczasie zagotuj wodę do parowania klusek w garnku do gotowania na parze. Jeśli nie masz takiego garnka, wystarczy duży garnek owiązać gazą lub ściereczką. Wyrośnięte kluski ułóż na wkładce w garnku, zostawiając między nimi nieco odstępu. Przykryj i paruj przez 10 minut. Lekko przestudzone serwuj z ulubionymi dodatkami.

Więcej przepisów na blogu www.delektujemy.pl

Film do zobaczenia także na You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=HKEIMqn5jwU

KONTAKT / AUTOR
Agnieszka Rudek
Account Manager
Kolterman Media Communications
510 081 203
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.