Buziaki i cytrynowe całuski!
Dzień Niespodziewanego Całusa (24 lutego) to doskonała okazja, by wyrazić na słodko sympatię lub skrywane głębokie uczucia. Wystarczy najpierw zaczaić się w kuchni, przygotować caaały talerz cytrynowych całusków, a potem już tylko rozdawać, rozdawać… niespodziewane buziaki! Do każdego z nich dołączając obowiązkowo małe, słodkie ciasteczko z pysznym cytrusowym nadzieniem. To jak, świętujemy na słodko?
2018-02-23, 14:49

Przepis na idealnie kruche, piegowate, maleńkie ciasteczka z delikatnym kremem poleca Delecta. Wystarczy odrobina chęci, kilka podstawowych składników i każdy, naprawdę każdy wyczaruje cytrynowe całuski, których, jak pocałunków, nie można sobie odmówić…

Cytrynowe całuski

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy lub masła

Sposób przygotowania:

Ciasteczka: Kratkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 200°C bez termoobiegu. Do wysokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jaja, margarynę i mak. Miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty. Wyrabiaj do połączenia składników w zwartą kulę. Ciasto rozwałkuj  na grubość ok. 1 cm i wycinaj kieliszkiem lub małą foremką ciasteczka, a następnie układaj je na papierze do pieczenia. Całość wstaw do piekarnika na 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.

Krem: Sok z cytryny, cukier, mąkę, masło, skórkę oraz jajka i żółtka umieść w garnku na średnim ogniu i gotuj, cały czas energicznie mieszając przez 3-4 minuty. Jeśli zauważysz grudki, krem należy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Krem odstaw do wystudzenia.

Spód ciasteczek smaruj 1 łyżeczką kremu, a następnie przykrywaj drugim ciastkiem. Gotowe oprósz cukrem pudrem.

Więcej inspiracji i przepisów na „całuśne” wypieki i desery znajdziesz na www.delektujemy.pl

***

Charakterystyka produktu Delecta: 

Ciasto kruche Delecta do domowego wypieku zawiera mąkę krupczatkę. Można je przygotować w prosty i szybki sposób. Wystarczy dodać kilka  podstawowych składników (jaja, tłuszcz), które każdy ma pod ręką. Nie wymaga chłodzenia w lodówce, a i tak po wypieczeniu jest kruche i maślane w smaku. Stanowi idealną bazę do sernika, mazurka, tarty, ciasta z owocami czy kremem. Równie dobrze sprawdza się w formie drobnych ciasteczek, jak i spodów do babeczek z nadzieniem.  Z opakowania otrzymamy ok. 1 kg gotowego wypieku. Sugerowana cena det. ok. 4 zł/opakowanie

 

KONTAKT / AUTOR
Agnieszka Rudek
Account Manager
Kolterman Media Communications
510 081 2013
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015.  Dla dziennikarzy