Z czym podać barszcz czerwony na święta?
W świątecznym menu nie może zabraknąć zupy. Jednak co rodzina, to inna tradycja. Co region – inny smak. I trudno rozstrzygać, czy lepsza rybna, grzybowa czy barszcz. Czasem wystarczy wybrać mniej oczywiste dodatki, by danie znane od lat, nabrało nowego charakteru. Podpowiadamy z czym podawać barszcz czerwony na co dzień i od święta.
2022-12-09, 13:07

W świątecznym menu nie może zabraknąć zupy. Jednak co rodzina, to inna tradycja. Co region – inny smak. I trudno rozstrzygać, czy lepsza rybna, grzybowa czy barszcz. Czasem wystarczy wybrać mniej oczywiste dodatki, by danie znane od lat, nabrało nowego charakteru. Podpowiadamy z czym podawać barszcz czerwony na co dzień i od święta.

Klasyczne uszka z grzybami, paszteciki z ciasta drożdżowego lub francuskiego i krokiety, z wigilijnym barszczem komponują się doskonale. Wypełnione nadzieniem z pieczarek, grzybów leśnych czy kiszoną kapustą królują na świątecznych stołach od lat. Aby dać gościom wybór i urozmaicić tradycyjne menu, warto upiec pierożki z kruchego lub półkruchego ciasta z warzywnym nadzieniem, np. z soczewicy zielonej lub czarnej. Nieco bardziej egzotyczną propozycją będą samosy – indyjskie pierożki z ciasta filo z ulubionym farszem jarskim lub mięsnym, smażone na głębokim tłuszczu. Podane do wyboru, niekoniecznie zamiast tradycyjnego krokieta, z pewnością wzbudzą zaciekawienie i  znajdą swoich amatorów.

Barszcz czerwony w nieco bardziej codziennym wydaniu w wielu domach serwowany jest z tłuczonymi ziemniakami lub białą fasolą. A gdyby zastąpić je krokietem ziemniaczanym, a zamiast fasoli jaś podać tym razem czerwoną fasolę lub ziarna ugotowanej cieciorki (mogą być z puszki, dobrze przepłukane przed podaniem)? To niby podobny, a jednak nieco inny smak. Warto eksperymentować, jeśli nie w Wigilię to przynajmniej na co dzień.

Barszcz na co dzień i od święta

Zapracowanym i zabieganym polecamy gotowy, bezglutenowy Barszcz czerwony JemyJemy. Głęboki smak zawdzięcza burakom ćwikłowym, a lekką słodycz jabłkom. Został doprawiony czosnkiem, aromatycznym pieprzem i zielem angielskim. Wystarczy go przelać do naczynia i podgrzać. Idealny do uszek z grzybami, ugotowanej białej fasoli czy tradycyjnych krokietów. Klasyka wigilijnego stołu w nowoczesnym wydaniu. Produkt bez konserwantów. Dostępny w 1-litrowych kartonach, w cenie ok. 6,99 zł

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z grzybami i kapustą

Przepis poleca marka JemyJemy

Składniki:

  • 1 litr Barszczu czerwonego JemyJemy w kartonie

Farsz:

  • 60 g suszonych grzybów
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Połączyć wszystkie składniki na ciasto i wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, odcedzić i posiekać. Kapustę ugotować, odcedzić i posiekać. Na maśle usmażyć cebulę, dodać grzyby z kapustą i smażyć przez 10 minut na małym ogniu.

Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty, nałożyć farsz i zlepić uszka. Gotować w osolonej wodzie przez 5-7 minut, aż do wypłynięcia. W tym samym czasie podgrzać dowolną ilość barszczu w mikrofalówce lub na kuchence. Podawać z odcedzonymi uszkami.

Smacznego!

www.jemyjemy.com

KONTAKT / AUTOR
Agnieszka Rudek
Account Manager
Kolterman Media Communications
510 081 203
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.