W ramach Festiwalu Wypieków, którego zwieńczeniem jest powstanie perełki na rynku wydawniczym – Wielkiej Księgi z Wypiekami. Prosto z serc polskich regionów, kucharze David Gaboriaud i Jerzy Nogal przywieźli ze swojej kulinarnej podróży po Polsce mnóstwo wyjątkowych przepisów na regionalne wypieki. Kujawy zachwyciły ich nie tylko malowniczymi krajobrazami, oryginalną kulturą ludową i ciekawą historią, lecz przede wszystkim smaczną kuchnią. W kwestii słodkości, Kujawiacy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez tradycyjnej baby drożdżowej kujawiok, a Bożego Narodzenia bez leguminy, obowiązkowo goszczącej na wigilijnym stole. Na uwagę zasługują również ciasteczka Amoniaczki, które przygotowane ot tak… prosto z serca będą doskonałym deserem dla najbliższych.
Amoniaczki
Składniki na 1,5 blachy (ok. 40 ciasteczek)
Biszkopt:
- 250 g mąki pszennej + więcej do posypania stolnicy
- 50 g miękkiego masła
- 70 g cukru białego
- 1 jajo
- szczypta soli
- Cukier wanilinowy 30 g Delecta
Zaczyn:
- 60 ml mleka letniego
- 1/2 łyżeczki amoniaku
Do przełożenia:
- Kajmak o smaku tradycyjnym 460g Bakalland
Sposób przygotowania:
- Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, a amoniak wymieszaj z chłodnym mlekiem. Do miski dodaj po kolei: utarte masło, mleko z amoniakiem, jajo i wymieszaj. Dodaj stopniowo przesianą mąkę i szczyptę soli. Uformuj gładkie ciasto i odstaw na godzinę lub na całą noc do lodówki.
- Rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i za pomocą metalowej foremki do pierników wykrawaj różne kształty.
- Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 7 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu, kiedy brzegi ciasteczek się zarumienią. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Posmaruj ciasteczka Kajmakiem o smaku tradycyjnym i poskładaj ze sobą.
Więcej przepisów na tradycyjne, regionalne wypieki znajduje się w Wielkiej Księdze z Wypiekami. Prosto z serc polskich regionów.