Halloweenowe babeczki z duszkami
Składniki
Ciasto
- 1 opakowanie Babeczek Dyniowych Delecta
- 2 jaja
- 150 g (ok. 150 ml) jogurtu naturalnego 2% tł. lub naturalnego jogurtu greckiego 10% tł.
- 100 ml oleju, np. kokosowego
Nadzienie
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
- 120 ml soku z pomarańczy
- 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- starty na tarce kawałek 1 cm imbiru lub pół łyżeczki suszonego imbiru
Krem bezowy
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie posypki owocowej Delecta
Sposób przygotowania:
Aby przygotować nadzienie pomarańczowo-imbirowe, w małym rondelku wymieszaj skórkę z pomarańczy z sokiem, imbirem i mąką ziemniaczaną. Postaw na małym ogniu i ciągle mieszając gotuj 5 minut, aż zgęstnieje.
Nastaw piekarnik na temp. 180ºC (bez termoobiegu).
Babeczki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powoli rozpuszczaj olej kokosowy w rondelku, aż stanie się płynny. Możesz użyć także innego oleju roślinnego, np. rzepakowego. Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj jogurt i olej, wsyp zawartość torebki z ciastem i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji (ok. 1 min).
Do 12 foremek nałóż po 1 łyżce ciasta. Łyżeczką nałóż pomarańczowe nadzienie i przykryj jeszcze połową łyżki ciasta. Natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20−25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
Gdy babeczki stygną, przygotuj krem bezowy. Do misy wlej białka, wsyp cukier i mieszaj rózgą, aby składniki się połączyły. Następnie misę z jej zawartością postaw na garnku z lekko wrzącą wodą i podgrzewaj nadal mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, a kryształki cukru przestaną być wyczuwalne, misę ściągnij z garnka i od razu zacznij ubijać mikserem. Ubijaj przez 5 minut, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Otrzymaną masę przełóż do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wyciskaj duszki na wierzchu każdej wystudzonej babeczki.
Dekoruj małymi kawałkami posypki, robiąc duszkom oczy.
Więcej przepisów na wypieki i desery prosto z serca znajdziesz na www.delektujemy.pl.