Dzień Zebry świętuj na słodko!
Mało kto wie, że 31 stycznia przypada Dzień Zebry, a jednak jest takie święto! Trudno nazwać je popularnym i bardzo poważnym. Zapewne celebrują je głównie pracownicy ZOO i maluszki w przedszkolach (jest dzień kota, to dlaczego zebra ma być poszkodowana?). Każda okazja, nawet ta z kalendarza świąt nietypowych, jest dobra, by podać bliskim coś pysznego. Dlatego…
2018-01-30, 14:43

Dzisiaj polecamy przepis, jak krok po kroku upiec pyszną zebrę – ciasto, rzecz jasna! Przenikające się fale kakaowego i jasnego ciasta tworzą charakterystyczne pasy, imitujące wzór z grzbietu sympatycznego zwierzęcia. I tak, jak nie ma dwóch identycznych zebr, bo każda ma inny układ pasów na ciele, tak każde ciasto wychodzi inne! Przepis jest szybki i nieskomplikowany. Warto wypróbować!

Szybka zebra

Składniki:

3 łyżki kakao

4 jaja

150 g mleka

175 g masła

1 opakowanie ciasta jogurtowego Delecta

Sposób przygotowania:

Krok 1. Odmierz wszystkie składniki. Masło roztop i ostudź.

Krok 2. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z mlekiem, dodaj roztopione masło i zawartość opakowania ciasta jogurtowego. Miksuj na najwyższych obrotach przez 4 minuty.

Krok 3. Podziel ciasto na 2 części. Do jednej z nich dodaj kakao i zmiksuj.

Krok 4. Dwa rodzaje ciasta układaj naprzemiennie w foremce (dużej keksówce 35 cm lub okrągłej tortownicy). Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160−170˚C i piecz około 40−45 minut. Gotowe oprósz cukrem pudrem.

*** 

Informacja bazowa  o produkcie Delecta

Ciasto jogurtowe Delecta z linii Duża Blacha zawiera naturalny jogurt. To propozycja dla całej rodziny lub wielu przyjaciół. Przygotujesz je szybko z dodatkiem podstawowych składników, które zawsze są w domu (jaja, masło, jogurt). Duża porcja pozwala otrzymać ok. 1 kg gotowego wypieku. To doskonała baza do kulinarnych eksperymentów - ciasto można przekładać kremami, konfiturami, dekorować polewą, cukrem pudrem. Podawać w postaci babeczek czy z owocami (brzoskwinie lub jabłka pokrojone w cienkie plasterki układa się na wierzchu ciasta przed pieczeniem).

Producent: Bakalland S.A.

Cena det.: ok. 7 zł /opakowanie 640 g.

 

KONTAKT / AUTOR
Agnieszka Rudek
Account Manager
Kolterman Media Communications
510 081 203
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.