Choinka, świece, opłatek, pierwsza gwiazdka… Pewne rzeczy są niezmienne i od lat kojarzą się z jednym - z Wigilią Bożego Narodzenia. Zgodnie z tradycją świąteczny stół uświetnia dwanaście potraw, a biesiadnicy każdej z nich powinni spróbować, aby zapewnić sobie szczęście i dobrobyt na cały nadchodzący rok. Dania tradycyjnie przygotowywane na Wigilię różnią się w zależności od regionu Polski, ale można odnaleźć w nich wiele elementów wspólnych, których korzeni należy szukać wśród ludowych wierzeń. Składniki świątecznych potraw mają symbolizować płody ziemi.
Na wigilijnym stole powinien pojawić się barszcz czerwony, mający przynieść długowieczność i urodę. W jego towarzystwie nie może zabraknąć krokietów z kapustą i grzybami oraz pierogów z kapustą, które wspólnie mają zapewnić życiodajną siłę i zdrowie. Kolejną obowiązkową pozycją są ryby, oznaczające płodność i odradzanie się do życia, wśród nich warto pamiętać o - symbolizujących post i oczekiwanie - śledziach, mających zagwarantować dostatek i harmonię. Trzeba też zadbać o chleb na domowym zakwasie, przyczyniający się do osiągnięcia pomyślności i dobrobytu. Na deser warto postawić na piernik, wpływający na powodzenie i witalność oraz na kutię z makiem, by kolejny rok upłynął w zgodzie i harmonii.
Tradycyjną Wigilię z nutką nowoczesności, szczyptą klasy i stylu pomoże przyrządzić marka Appetita. Przygotowanie z nią dwunastu potraw, które zachwycają smakiem i aromatem, nie sprawi trudności, a wyjątkowy zapach oferowanych przez nią przypraw rozbudzi ducha świąt w każdym domu. Dzięki marce Appetita wigilijny stół przywoła wspomnienia najpiękniejszych chwil i na długo pozostanie w pamięci biesiadników.
Wieczerza wigilijna z Appetitą:
- Barszcz wigilijny
- Krokiety z kapustą i grzybami
- Pierogi wigilijne z kapustą
- Smażony karp z migdałami
- Świąteczny tatar z łososia i tuńczyka
- Tradycyjne śledzie
- Orkiszowy chleb na zakwasie
- Choinki z łososia i awokado
- Truflowe puree ziemniaczane z orzechami pekan
- Wigilijna kutia
- Świąteczny piernik
- Kruche ciasteczka bożonarodzeniowe
- Barszcz wigilijny
Składniki:
Zakwas z buraków (ok. tydzień przed Wigilią):
- 1 kg czerwonych buraków
- 3 l wody
- 1 łyżeczka Kminku mielonego Appetita
- 30 g korzenia chrzanu
- 1 główka czosnku
- 3 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 kromka chleba razowego
Barszcz wigilijny:
- zakwas z buraków
- 100 g suszonych grzybów
- włoszczyzna (bez kapusty)
- 2 Liście laurowe Appetita
- 5 ziaren Ziela angielskiego Appetita
- 5 ziaren Pieprzu czarnego ziarnistego Appetita
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- cukier
- sól
- ½ cytryny
Sposób przygotowania:
Zakwas z buraków:
Obrane i pokrojone na plasterki buraki należy zalać letnią wodą, dodać do nich przyprawy i kromkę chleba razowego. Tak przygotowany zakwas odstawić na parę dni pod przykryciem w chłodnym, zacienionym miejscu. Można też kupić gotowe zakwasy w sklepie, jednak warto wtedy zwrócić uwagę na to, aby skład był jak najbardziej naturalny.
Barszcz:
Gdy zakwas jest już gotowy, należy przygotować wywar z namoczonych suszonych grzybów i warzyw. Następnie przyprawić go liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu, zielem angielskim, całymi i rozgniecionymi ząbkami czosnku, a potem zagotować. Gdy wywar lekko przestygnie, dodać zakiszone buraki i doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny i solą tak, aby zupa miała słodko-kwaśny smak. Od tego momentu trzeba uważać, aby jej ponownie nie zagotować, bo straci swój piękny, purpurowy kolor. Przed podaniem barszcz można przyozdobić natką pietruszki.
- Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju
- woda gazowana do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Farsz:
- 2 cebule
- 10 g suszonych grzybów, namoczonych przez noc
- 400 g kiszonej kapusty
- olej do smażenia
- Ziele angielskie Appetita
Do smażenia krokietów:
- bułka tarta
- 2 jaja
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Naleśniki:
Składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto o konsystencji śmietany i smażyć na płaskiej, dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Jeśli przywierają, można pomiędzy kolejnymi plackami smarować patelnię cienką warstwą tłuszczu.
Farsz:
Grzyby, kapustę oraz cebulą drobno posiekać i gotować do miękkości w wodzie po moczeniu grzybów, następnie doprawić zielem angielskim, solą i pieprzem.
Krokiety:
Do przestudzonego farszu dodać jajko i nakładać po dwie łyżki na naleśnik. Zawijać najpierw boki, a potem rolować całość. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej, po czym smażyć do uzyskania złocistego koloru.
- Pierogi wigilijne z kapustą
Składniki:
Ciasto:
- ½ kg mąki
- 1 szklanka wrzątku
- 1 jajko
Farsz:
- 600 g kiszonej kapusty
- 1 mała marchew
- 2 cebule
- 300 g mrożonych grzybów
- 1 szklanka suszonych grzybów, namoczonych przez noc
- sól
- Pieprz czarny mielony Appetita
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do mąki dodać wrzątek i jajko, następnie wymieszać łyżką, a potem wyrabiać aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki lub dolać trochę wody. Ważne, aby nie kleiło się do rąk. Ciasto należy odstawić na pół godziny aż odpocznie - w tym czasie można przygotować farsz.
Farsz:
Kapustę należy posiekać i gotować do miękkości przez co najmniej pół godziny. Suszone grzyby ugotować w wodzie po moczeniu i zblendować na gładką masę. Cebulę posiekać i podsmażyć. Gdy się zeszkli, dodać mrożone grzyby i smażyć przez kilka minut aż się rozmrożą i trochę zmiękną. Do tej mieszanki dosypać startą marchewkę, potem przyprawić ją solą i pieprzem, a następnie wymieszać z kapustą i zblendowanymi suszonymi grzybami. Ostudzić.
Pierogi:
Przygotowane ciasto należy cienko rozwałkować i wycinać gęsto okrągłe placki (szklanką albo specjalnym narzędziem). Na każdy z nich nakładać farsz (ok. 1 łyżeczki), następnie złożyć na pół i zalepić brzegi. Podczas nakładania należy uważać, aby brzegi zostały suche, w przeciwnym razie mogą się rozkleić podczas gotowania. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia, czyli ok. 5 minut.
- Smażony karp z migdałami
Składniki:
- 1 duży karp, oczyszczony, podzielony na porcje
- Przyprawa do ryb Appetita
- mąka
- sól
- 50 g migdałów płatków np. Siesta
- jajko
- olej do smażenia
- cytryna do podania
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną rybę natrzeć przyprawą i delikatnie posolić. Mąkę wymieszać z płatkami migdałów. Olej rozgrzać na patelni. Karpia obtaczać w jajku i mące z migdałami, smażyć na złoty kolor, co jakiś czas obracając. Podawać z cytryną. Łuski z karpia można osuszyć i jedną włożyć do portfela, a resztę rozdać gościom - według tradycji mają „pilnować” pieniędzy przez cały następny rok.
- Świąteczny tatar z łososia i tuńczyka
Składniki:
- 2 filety śledziowe w oleju
- 150 g łososia surowego
- sok z 1 cytryny
- natka pietruszki
- Papryka ostra mielona Appetita
- Pieprz czarny mielony Appetita
- sól
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Drobno posiekane ryby należy włożyć do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny. Po 10 minutach nadmiar soku odsączyć i dodać posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz przyprawy. Podawać ze świeżym pieczywem.
- Tradycyjne śledzie
Składniki:
- 4 - 5 filetów śledziowych, solonych
- 1 cebula
- olej rzepakowy
- 2 Liście laurowe Appetita
- 3 ziarna Ziela angielskiego Appetita
- skórka z cytryny
- pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Śledzie należy przygotować 3-4 dni przed Wigilią, aby zdążyły się przemacerować. Do miseczki nalać zimnej wody i moczyć w niej ryby przez ok. 2 godziny, w tym czasie co najmniej dwukrotnie trzeba zmienić wodę na świeżą. Równolegle można przygotować słoiki – dokładnie je umyć i wyparzyć (np. w zmywarce). Na dnie ułożyć cebulę pokrojoną w pióra, liście laurowe, ziele angielskie i skórkę z cytryny. Śledzia pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do słoików.
- Orkiszowy chleb na zakwasie
Składniki:
Aktywacja zakwasu:
- 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego
- 75 g wody
- 75 g mąki
Ciasto właściwe:
- 400 g mąki pszennej
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka Tymianku Appetita
- 520 g wody w temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania:
Wieczorem wymieszać w słoiku zakwas z mąką i wodą, przykryć go folią spożywczą i odstawić na noc. Następnego dnia wymieszać wodę, dodać mieszankę z zakwasem i dokładnie połączyć. Wsypać mąkę, tymianek, osolić i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut, po czym ponownie wymieszać i jeszcze raz zostawić ciasto, tym razem na godzinę. Następnie uformować bochenek (można użyć do tego specjalnego kosza do wyrastania lub miskę, którą należy posypać mąką) i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na kolejną godzinę. Piec ok. godziny w temperaturze 200 stopni. Wystudzić na kratce.
- Choinki z łososia i awokado
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 2 awokado hass
- sok z ½ cytryny
- Zioła do sałatek Appetita z linii Ewy Wachowicz
- 1 granat
- 2 szalotki
- 1 zielony ogórek
- 2 łyżki majonezu
- świeży koperek
Sposób przygotowania:
Awokado i ogórka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dodać posiekaną drobno szalotkę. Łososia podzielić na mniejsze części. Wymieszać z warzywami, majonezem, ziołami, dosolić w razie potrzeby. Z powstałej masy uformować na talerzu stożki, przed podaniem udekorować świeżym koperkiem i granatem.
- Truflowe puree z ziemniaków z orzechami pekan
Składniki:
Puree:
- 400 g ziemniaków
- 140 g masła
- ½ łyżeczki Gałki muszkatołowej Appetita
- 200 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy truflowej lub ½ łyżeczki pasty truflowej
- sól
- Pieprz czarny mielony Appetita
Karmelizowane orzechy:
- 100 g cukru
- 100 g Orzechów pekan (lub włoskich np. Siesta)
Sposób przygotowania:
Umyte i obrane ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie można przygotować orzechy. Wysypać na zimną patelnię cały cukier i powoli rozpuszczać go na małym ogniu bez mieszania.Kiedy nabierze złotego koloru, dodać orzechy i dopiero wtedy delikatnie przemieszać, a potem wyłożyć do ostygnięcia (np. na blachę). Gdy ziemniaki się ostudzą, należy je odcedzić, przełożyć do miski, dodać mleko, masło, oliwę, posiekany czosnek i przyprawy, a następnie rozgnieść (ubijakiem do ziemniaków, mikserem albo widelcem) na gładką, puszystą masę. Posypać orzechami i podawać do dań głównych.
- Wigilijna kutia
Składniki:
- duża puszka masy makowej
- 150g oczyszczonej pszenicy
- 100 g rodzynek
- 100 g płatków migdałów (np. Siesta)
- 200 g orzechów włoskich i laskowych (np. Siesta)
- szczypta Cynamonu mielonego Appetita z linii Domowe Sekrety
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100 ml śmietanki
- Cukier wanilinowy Appetita z linii Domowe Sekrety
- 3 łyżki brandy lub rumu
Sposób przygotowania:
Pszenicę dokładnie wypłukać i gotować pod przykryciem w proporcji 1:2 do wchłonięcia całej wody, następnie włożyć garnek do rozgrzanego piekarnika i trzymać go w nim tak długo, aż pszenica zmięknie. Do masy makowej dodać resztę składników: śmietankę, cynamon, cukier wanilinowy, migdały, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, pszenicę i alkohol. Jeśli nie jest wystarczająco słodka, można dosłodzić miodem. Podawać na zimno, jako wigilijny deser.
- Piernik świąteczny
Składniki:
- 1½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Appetita z linii Domowe Sekrety
- 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Appetita z linii Domowe Sekrety
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1½ łyżki Przyprawy do piernika Appetita z linii Domowe Sekrety
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 3 duże jaja
- 170 g cukru drobnego do wypieków
- 230 ml mleka
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić razem z cukrem i miodem w rondelku, zdjąć z ognia i dodać przyprawę do piernika i kakao. Do miski dodać mleko i jajka, osobno dokładnie wymieszać wszystkie sypkie składniki. Następnie połączyć ze sobą masło z mlekiem i zmiksować. Po jednej łyżce dosypywać suchą mieszankę, cały czas miksując. Tak powstałą masę piec w formie albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 40 minut (do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni).
- Kruche ciasteczka bożonarodzeniowe
Składniki:
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 90 g cukru pudru
- Cukier wanilinowy Appetita z linii Domowe Sekrety
- szczypta Cynamonu mielonego Appetita z linii Domowe Sekrety
- ⅓ łyżeczki Proszku do pieczenia Appetita z linii Domowe Sekrety
- 1 jajo
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cynamon i cukier puder dokładnie wymieszać i wysypać na stolnicę albo do dużej miski. Masło roztopić na małym ogniu w rondelku. Następnie dodawać kolejno mokre składniki i zagniatać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Ciasto rozwałkować na cienki placek na podsypanej mąką powierzchni i wycinać foremkami świąteczne wzorki. Ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu ciasteczka można dekorować wedle uznania: lukrem, kawałkami czekolady, kolorowymi posypkami, czy pisakami do ciasta.