Wraz z Appetitą rozkochaj się w… afrodyzjakach!
Walentynki to idealna okazja, aby oderwać się na chwilę od codzienności i spędzić kilka chwil z ukochaną osobą. Wspólnie przyszykowana i odpowiednio celebrowana kolacja może uświetnić romantyczny wieczór. Dlatego warto wzbogacić ją o… afrodyzjaki! Pomogą subtelnie rozbudzić wszystkie zmysły i cieszyć się bliskością. Przyprawione miłością przepisy podpowiada marka Appetita.
2021-02-10, 10:34

O namiętność trzeba dbać na co dzień, nie tylko od święta. To banalne zdanie, ale niesie za sobą dużo mądrości. W dzisiejszych czasach pędząc za karierą, wychowując dzieci czy rozwijając swoje pasje, zdarza się zapominać o codziennym pielęgnowaniu uczuć do partnera czy partnerki. Walentynki to doskonały moment, aby nadrobić zaległości i spędzić przyjemnie czas z ukochaną osobą tylko we dwoje.

 

Aby wpleść w romantyczny wieczór odrobinę magii, warto sięgać po afrodyzjaki. Niepozorne składniki mogą pozytywnie wpływać na siły witalne, zwiększać libido i wzmacniać relację pomiędzy partnerami. Należą do nich między innymi czekolada, szampan, owoce morza, ale także przyprawy i zioła: gałka muszkatołowa, pieprz, tymianek, cząber, kurkuma, kolendra, cynamon, imbir czy chili. Przy pomocy Appetity szybko i łatwo można wyczarować wyborne dania z dodatkiem afrodyzjaków, aby wspólnej kolacji dodać pikanterii i smaku.

 

Paella

Składniki:

  • 300 g ryżu do paelli (calasparra,ewentualnie arborio)
  • 2 papryki
  • 1 łyżeczka Kurkumy mielonej Appetita
  • szczypta Chili mielonego Appetita
  • 200 g groszku
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 150 g oczyszczonych i obranych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ⅓ szklanki białego wina
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie szafran
  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

Czosnek i cebulę posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić czosnek i cebulę, dodać paprykę i smażyć ok. 2 minuty. Dodać suchy ryż, zamieszać i wlać wino. Odparować alkohol i dolać bulion, zmniejszyć moc palnika, dodać kurkumę, chili i gotować przez ok. 15 minut, nie mieszając. Kiedy ryż będzie miękki, dodać groszek, szafran oraz oczyszczone krewetki. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut - ewentualnie doprawić do smaku, od razu podawać.

 

Zupa krem ze szpinaku z krewetkami

Składniki:

  • 40 dag szpinaku
  • 800 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g sera feta
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • Gałka muszkatołowa Appetita
  • krewetki tygrysie
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • bagietka (do podania)

 

Sposób przyrządzenia:

Szpinak, szczypiorek i pietruszkę umyć i pokroić. Czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać masło, wrzucić dwa ząbki czosnku, zrumienić, dodać zieleninę i smażyć 2-3 minuty. Całość przyprawić, zalać wodą  i gotować 10 minut, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zmiksować na gładki krem. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać ostatni posiekany ząbek czosnku, zrumienić, dodać krewetki i obsmażyć. Wlać zupę do talerzy, do każdego włożyć krewetki. Podawać z bagietką.

 

Szybkie szaszłyki z krewetek

Składniki:

  • 15 sztuk oczyszczonych krewetek królewskich
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżka Kolendry Appetita
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • olej
  • sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • 50 g masła

 

Sposób przyrządzenia:

Krewetki zalać sokiem z limonki, dodać posiekane chili, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę kolendry, sól, pieprz i kilka łyżek oleju. Na patelni rozgrzać olej, smażyć krewetki po 2 minuty z każdej strony, w połowie smażenia dodać masło. Krewetki można również przyrządzić na grillu. Podawać z ulubioną sałatką.

 

Sałatka z krewetkami

Składniki:

  • 200 g krewetek koktajlowych
  • 2 cykorie
  • 1 mały ogórek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • sól
  • Tymianek suszony Appetita
  • Pieprz czarny mielony Appetita

 

Sposób przyrządzenia:

Krewetki polać łyżką soku z cytryny i łyżką oleju. Przyprawić solą, tymiankiem i pieprzem, następnie smażyć kilka minut na patelni grillowej z obydwu stron. Cykorię umyć, podzielić na liście, posiekać, umyć ogórek,osuszyć i pokroić w półplastry. Całość posypać kaparami. Polać łyżką soku z cytryny i olejem sezamowym, przyprawić solą i pieprzem.

 

Moules-frites

Składniki:

  • 1 kg wstępnie ugotowanych małży
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szalotki (lub 1 cebula)
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • Tymianek Appetita
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 4 duże, oczyszczone ziemniaki
  • olej do smażenia
  • Przyprawa do frytek i ziemniaków
  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

Przygotować frytki: ziemniaki pokroić w grube paski, odsączyć na papierze do pieczenia. Smażyć na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Posypać solą i przyprawą do ziemniaków. Czosnek i szalotkę drobno posiekać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać czosnek i szalotkę, smażyć ok. minutę, a następnie zalać winem, częściowo odparować i dodać mule. Przykryć, gotować ok. 5 minut. Pietruszkę posiekać, posypać mule, doprawić solą i tymiankiem, podawać z frytkami.

KONTAKT / AUTOR
Katarzyna Jarosińska
Account Manager
Kolterman Media Communications
509922081
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.