Nigdzie nie wypoczywa się tak efektywnie, jak na łonie natury, jednak aby wycieczka była w pełni udana, warto wcześniej zaplanować menu na piknik. Co włożyć do piknikowego kosza, aby zaspokoić głód nawet największego łasucha? Podstawą są kanapki – w wersji tradycyjnej lub mniej banalnie jako rolmopsy. Wystarczy przygotować pieczywo bez skórki, ulubione warzywa, wędlinę i serek. Na delikatnie rozwałkowane pieczywo należy położyć wszystkie dodatki, a następnie zwinąć w ciasną roladę i zapakować na wyprawę. Dla miłośników sałatek warto przygotować prosty i smaczny kuskus z warzywami. Kaszę należy zalać wrzątkiem, dodać przesmażone warzywa i doprawić do smaku. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przygotowując prowiant na piknik nie można zapomnieć o słodkich smakołykach! Wyśmienitą i zdrową przekąską są Zbożowe ciasteczka marki Delecta do samodzielnego wypieku - aromatyczne, chrupiące na bazie pięciu zbóż: amarantusa, orkiszu, owsa, żyta oraz pszenicy. Doskonale komponują się z czekoladą, owocami, bakaliami czy innymi ziarnami. Z jednej porcji powstaje 20 kruchych ciasteczek.
Chłodzący i orzeźwiający kisiel na pikniku? Czemu nie! Owocowy kubek kisiel na zimno Delecta jest dostępny w trzech, inspirowanych sokami i sorbetami, smakach: mango i ananas, brzoskwinia i morela, arbuz i melon. Aby przygotować porcję orzeźwiającego deseru, wystarczy energicznie wymieszać zawartość opakowania ze 175 ml zimnej wody.
Wystarczy jedynie odrobina fantazji, aby przygotować prawdziwą ucztę na trawie… ot tak… prosto z serca.