Orkiszowy Tort Karpatkowy
Ciasto:
- 1 opakowanie Karpatki Delecta
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
Nadzienie:
- 500 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 250 g czerwonych porzeczek
- 50 g cukru
PRZYGOTOWANIE
Przygotuj ciasto według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i podziel je na 3 części. Do wypieku 3 cienkich blatów użyj tortownicy o średnicy 23 cm.
Zawartość torebki z kremem wymieszaj z 200 ml mleka, a pozostałą część mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek i chwilę gotuj całość, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Ostudź krem, a następnie zmiksuj go dodając porcjami miękki tłuszcz.
Umyte porzeczki zasyp cukrem i gotuj do momentu odparowania nadmiaru płynu. Następnie je zblenduj. Tak przygotowane owoce dodatkowo przetrzyj przez sitko, aby uzyskać gęsty, gładki mus.
Na pierwszą warstwę wystudzonego ciasta wyłóż połowę przygotowanego kremu i połowę musu porzeczkowego. Nałóż drugi blat ciasta i powtórz czynność z kremem i musem. Na ostatniej, wierzchniej warstwie karpatki rozprowadź pozostały krem i owoce do dekoracji tortu.
Życzymy udanych wypieków! Pamiętaj… w pieczeniu najbardziej ceni się szczere intencje.
Piecz śmiało dla innych… ot tak… prosto z serca.