W tegorocznych Charytatywnych Kulinarnych Zawodach Gwiazd wystartowało sześć trzyosobowych drużyn. Każdy z zespołów miał do dyspozycji takie same produkty, w tym aromatyczne zioła i przyprawy marki Appetita oraz czekoladę Klasyczna Gorzka Goplana. Zadaniem Gwiazd było przygotowanie wykwintnego dania głównego i wybornego deseru w zaledwie jedną godzinę.
Wśród zawodników, którzy stanęli przed tym nie lada wyzwaniem znaleźli się: Bilguun Ariunbaatar, Adrianna Biedrzyńska, Dawid Czupryński, Gabriel Fleszar, Adam Jaworski (DJ Adamus), Małgorzata Kosik, Jacek Kret, Michał Lesień, Anna Lucińska, Kazimierz Mazur, Joanna Moro, Roman Osica, Anna Powierza, Ryszard Rembiszewski, Paweł Stasiak, Agnieszka Wielgosz, Honorata Witańska i Andrzej Wrona.
Zawody prowadzili Joanna Kryńska (dziennikarka TVN24) i Irek Bieleninik (dziennikarz i artysta estradowy), a talent kulinarny i starania gwiazd oceniali: Adam Chrząstowski (restaurator i ambasador marki Appetita), Jan Kuroń (kucharz, prowadzący programy kulinarne), Marek Smółka (dziennikarz Radia Zet), Joanna Racewicz (dziennikarka telewizyjna) i Grażyna Wolszczak (aktorka).
Po burzliwych obradach jury zadecydowało, że pierwszą nagrodę w kategorii najlepsze danie główne otrzymała drużyna: Jacek Kret, Roman Osica i Andrzej Wrona. Najlepszy deser przygotowali: Bilguun Ariunbaatar, Joanna Moro i Ryszard Rembiszewski. Orzeźwienie Gwiazdom, jury i gościom zapewniała Oranżada Hellena, ceniona za oryginalny landrynkowy smak.
W tym roku uczestnicy wspierali Fundację Osób Niepełnosprawnych PODOLANY.