Zapamiętaj smaki wakacji z Appetitą
Jak wynika z badania CBOS (*) w tym roku, podobnie jak w ubiegłym większość Polaków planuje wyjazdy wypoczynkowe. Najchętniej wyjeżdżamy na 7 do 10 dni. Planując wakacje za granicą najczęściej wybieramy Hiszpanię. Tam na turystów czeka piękna pogoda, plaże, zabytki i wspaniała hiszpańska kuchnia pełna charakterystycznych potraw, których smak pomogą po powrocie odtworzyć przyprawy Appetita.
2018-07-30, 10:09

Najbardziej znaną hiszpańską potrawą z owocami morza jest  paella. Potrawa ta pochodzi z Walencji
i  występuję  w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, który jest wykwintną, ale bardzo drogą przyprawą, którą jednak z powodzeniem można zastąpić kurkumą.   Do ryżu można dodawać owoce morza, drób lub warzywa, które podsmaża się i gotuje razem z ryżem. Na koniec przyprawiamy i solimy do smaku. Najbardziej charakterystyczny dla tego dania jest sposób przygotowania w ogromnej patelni w dwoma uchwytami, którą w swojej kuchni ma każda Pani domu w Hiszpanii. Zwyczajowo danie to powinno się jeść wprost z patelni co  tworzy niepowtarzalny klimat wspólnych posiłków.

Inne przysmaki, z których słynie Hiszpania to tapasy, chłodniki, owoce morza, najróżniejsze mięsa, oliwa, pomidory i jedyna w swoim rodzaju surowa szynka. Charakterystyczne dla tego regionu przyprawy to tymianek, oregano, estragon, kolendra, szafran, czosnek, gałka muszkatołowa i cynamon. Kuchnia hiszpańska jest lekka, zdrowa i niesamowicie smaczna. Hiszpania to raj dla smakoszy owoców morza u ryb. Są tam dostępne najsmaczniejsze dary mórz w naprawdę przystępnych cenach.

W restauracjach szczególnie warto spróbować  tuńczyka błękitnopłetwego, to ten sam gatunek ryby, której ceny na nocnych targach w Nowym Jorku czy aukcjach w Tokio sięgają setek tysięcy a nawet milionów dolarów. Oczywiście, znajdziemy go w eleganckich lokalach, ale naprawdę warto się na niego skusić. Doskonałe, ogromne krewetki, ostrygi, małże i langustynki dostępne są powszechnie.

 

Nasz przepis: Paella z owocami morza 
Składniki dla 5 osób.

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g ryżu o okrągłych ziarnach
  • 1 duża cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 850 ml wywaru rybnego lub warzywnego
  • Sól do smaku, ostra i słodka mielona papryka, szafran lub kurkuma, pieprz czarny.
  • Cytryna pokrojona w ćwiartki do podania
  • Ulubione owoce morza: krewetki, małże, kalmary

 

 

Wykonanie:

Na patelni do paelli podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę, czosnek, a następnie dodajemy pokrojonego pomidora i  pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Gdy składniki zaczną się karmelizować dodajemy ryż i całość jeszcze chwilkę przysmażamy. Po chwili dolewamy tyle  wywaru rybnego lub warzywnego i białego  wina, żeby przykryły ryż.

Przez 10 minut gotujemy wszystko na średnim ogniu bez przykrycia. I uwaga – nie mieszamy! Po 10 minutach dodajemy ulubione i wcześniej podsmażone owoce morza, przykrywamy patelnie folią aluminiową, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy kolejne 7 minut. Po odstawieniu paelli z ognia dobrze jest zostawić ją pod przykryciem jeszcze na 3 minuty. Potem może ją już podawać gościom.

 

Potrawa najbogatszy smak uzyska z przyprawami Appetita:

 

  • Papryka słodka mielona, 20 g. cena ok. 1,60 zł.
  • Papryka ostra mielona, 20 g. cena ok. 1,60 zł.
  • Pieprz czarny mielony, 18 g. cena ok. 1,60 zł.

 

(*) CBOS Komunikat z badań: „Wyjazdy wypoczynkowe Polaków w 2107r. i plany na rok 2018”.

Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.