Świętuj Dzień Marchewki razem z Delectą
Każde święto - nawet to nietypowe - jest doskonałą okazją do przygotowania wyjątkowego wypieku. W Dniu Czekolady (12 kwietnia) warto sięgnąć po sprawdzony przepis na brownie, na Światowy Dzień Jabłka (28 września) można stworzyć szarlotkę pachnącą cynamonem. A co zrobić na… Dzień Marchewki, który obchodzony jest 5 kwietnia? Z pomocą przychodzi marka Delecta.
2017-04-05, 14:37

Legenda głosi, że pierwsze pomarańczowe marchewki wyhodowano na życzenie holenderskiej rodziny królewskiej w XVI wieku. Od tego czasu warzywo to jest wykorzystywane niemal we wszystkich domach na całym świecie. Marchew jest bogatym źródłem beta-karotenu, witamin oraz związków mineralnych. Doskonale wpływa na skórę i pomaga dbać o smukłą sylwetkę, dlatego szczególnie polecamy świętowanie jej dnia smakowitym i prostym w wykonaniu ciastem marchewkowo-czekoladowym.

Wypiek, przygotowany ot tak… prosto z serca, z pewnością „podbije podniebienia” gości, jak i domowników.

 

Ciasto marchewkowo-czekoladowe

 

Składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie Ciasta marchewkowego Delecta
  • 3 jaja
  • 150 ml oleju
  • 100 ml wody

Nadzienie:

  • 1 opakowanie Kremu tortowego o smaku czekoladowym Delecta
  • 250 ml mleka
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 2 kopiate łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 opakowanie Posypki kokosowej Decorada Delecta
  • czereśnie koktajlowe
  • świeża mięta do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto – do głębokiej miski wbij jaja, dodaj wodę i olej, wsyp zawartość torebki z mieszanką i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 min. Gotową masę przełóż do kwadratowej blaszki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180o Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia, a następnie podziel w poprzek na trzy blaty.
  2. Zawartość torebki z kremem czekoladowym ubij z mlekiem, w trakcie ubijania dodaj do niego 2 kopiate łyżki kakao, serek mascarpone i masło orzechowe. Całość miksuj do połączenia składników.
  3. Gotowym kremem przełóż blaty, smarując także wierzch i boki. Następnie obsyp boki ciasta wiórkami kokosowymi, a wierzch kakaem. Ciasto udekoruj czereśniami i miętą.

 

Smacznego!

Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.