Halloween już dziś, dlatego warto pomyśleć o potrawach, które podbiją kubki smakowe gości, a także wizualnie wpiszą się w klimat tego zwyczaju. Przygotowując przekąski można wykazać się nie lada kreatywnością. Skrzydełka kurczaka w cieście przypominającym krew, czy upiorne lecz niezwykle smaczne „Paluchy czarownicy”, będą strzałem w dziesiątkę! W stworzeniu tych pyszności pomogą aromatyczne zioła i przyprawy marki Appetita.
Skrzydełka kurczaka w cieście z sosem miętowo-cytrynowym
Składniki:
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 15 dag mąki
- 200 ml mleka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- sok z ½ cytryny
- kilka gałązek świeżej mięty
- sól
- Pieprz czarny mielony Appetita
- Papryka słodka Appetita
- kmin rzymski
- Kolendra Appetita
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone skrzydełka gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut.
- Zmiksuj mąkę z mlekiem i jajkiem, przypraw ciasto do smaku i wymieszaj.
- Ugotowane mięso osusz, zamocz w przygotowanym cieście i smaż w mocno rozgrzanym oleju aż do zrumienienia. Aby odsączyć nadmiar tłuszczu, rozłóż skrzydełka na papierowym ręczniku.
- Umyte listki mięty zmiksuj z jogurtem i sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Gotowy sos podawaj razem ze skrzydełkami.
Paluchy czarownicy
Składniki:
- Opakowanie ciasta kruchego
- Cynamon Appetita
- 1 białko jajka
- Migdały słodkie, np. Siesta
Przygotowanie:
- Z gotowego ciasta kruchego wytnij podłużne paski o szerokości ok. 2 cm. Uformuj z nich „palce” i posyp szczyptą cynamonu.
- Z jednej strony pasków ułóż migdały – będą pełniły rolę paznokci.
- Całość wysmaruj roztrzepanym białkiem jaj i piecz w temperaturze 180oC przez ok. 15 minut.
Smacznego!
Pieprz czarny mielony Appetita, 20 g, cena ok. 1,40 zł
Papryka słodka Appetita, 20 g, cena ok. 1,40 zł
Kolendra Appetita, 15 g, cena ok. 1,40 zł
Migdały słodkie Siesta, 100 g, cena ok. 6,50 zł