Drinki z powodzeniem rozkręcą każde przyjęcie. Warto znać kilka sprawdzonych przepisów na koktajle, które zaimponują gościom i wprawią wszystkich w szampański nastrój. Drinki z autentycznie najlepszą Oranżadą Hellena i wyśmienitymi napojami gazowanymi Hellena idealnie sprawdzą się podczas tańców oraz imprezowych szaleństw. Musujące koktajle orzeźwią nawet najbardziej rozgrzane towarzystwo. Hellena rekomenduje sprawdzone przepisy:
Pani Hellena
- Wódka (40 ml)
- Campari (40 ml)
- Schłodzona Czerwona Oranżada Hellena w szklanej butelce (80 ml)
- Pomarańcza (1 sztuka)
- Kruszony lód (1 duża garść)
- Cynamon mielony np. Appetita (1 szczypta)
Na płaskim talerzu mieszamy cynamon z odrobiną soku z pomarańczy. W mieszance zanurzamy krawędzie szklanki koktajlowej typu hurricane. Do ozdobionej szklanki wlewamy wódkę, dodajemy campari, następnie wsypujemy kruszony lód i wrzucamy ćwiartkę pomarańczy. Całość zalewamy do pełna schłodzoną Czerwoną Oranżadą Hellena. Pozostałą część pomarańczy wykorzystujemy do ozdoby.
CocoShock
- Malibu (40 ml)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Schłodzona Biała Oranżada Hellena w puszce (75 ml)
- Sok z ćwiartki limonki
- Kostki lodu
Malibu, mleko kokosowe, schłodzoną Białą Oranżadę Hellena, sok z limonki i kostki kodu mieszamy w shakerze. Całość podajemy w łupinie kokosa albo szklance do margarity.
Yellowstone
- Tequila gold (40 ml)
- Likier blue curacao (25 ml)
- Schłodzona Żółta Oranżada Hellena w butelce PET
- Pomarańcza (ćwiartka)
- Kruszony lód
Do szklanki do whisky wlewamy tequilę gold, likier blue curacao, całość dopełniamy kruszonym lodem i dodajemy ćwiartkę pomarańczy. Drinka zalewamy schłodzoną Żółtą Oranżadą Hellena.
Słodki Lemon
- Wódka (50 ml)
- Triple sec (30 ml)
- Schłodzony Lemon Hellena (100 ml)
- Sok z limonki (kilka kropel)
- Kostki lodu
Do wysokiej i wąskiej szklanki (typu highball) wrzucamy kilka kostek lodu. Wlewamy wódkę, likier triple sec i całość zalewamy schłodzonym napojem gazowanym Lemon Hellena. Na koniec dodajemy kilka kropel soku z limonki i mieszamy.
Tajemniczy gość
- Biały rum (50 ml)
- Likier cointreau (20 ml)
- Limonka (ćwiartka)
- Brązowy cukier (0,5 łyżeczki)
- Schłodzony Tonic Hellena (70 ml)
- Kruszony lód (1 garść)
Do szklanki do whisky wrzucamy rozgniecioną limionkę i mieszamy ją z brązowym cukrem. Wlewamy biały rum, likier cointreau. Dodajemy garść kruszonego lodu. Całość zalewamy schłodzonym napojem gazowanym Tonic Hellena.
Chuda Hela
- Whisky (50 ml)
- Sok żurawinowy (50 ml)
- Schłodzona Oranżada Hellena FIT (35 ml)
- Kostki lodu
Do szklanki do whisky wrzucamy kilka kostek lodu. Dodajemy whisky, sok żurawinowy, a na koniec schłodzoną Oranżadę Hellena FIT.
Musujący arbuz
- Arbuz (150 g i kawałek na przybranie)
- Schłodzona Oranżada Hellena FIT (100 ml)
- Sok z połówki cytryny
- Miód (1 płaska łyżeczka)
- Kostki lodu
Arbuza, schłodzoną Oranżadę Hellena FIT, sok z połówki cytryny, miód i kostki lodu mieszamy w shakerze. Podajemy w długiej szklance o cylindrycznym kształcie typu long drink. Przybieramy kawałkiem arbuza.
Zachodzące słońce
- Syrop grenadina (20 ml)
- Schłodzona Biała Oranżada Hellena w szklanej butelce (125 ml)
- Wisienka koktajlowa
- Kruszony lód
Do szklanki do whisky wlewamy syrop grenadina, wypełniamy szklankę kruszonym lodem. Całość zalewamy schłodzoną Białą Oranżadą Hellena. Ozdabiamy wisienką koktajlową.